Omavalvontasuunnitelma

Omavalvontasuunnitelma

1 PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT

Palveluntuottaja:
Aseman Kotipesä Oy
Kotipolku 2
32910 Kauvatsa as
Palveluntuottajan Y-tunnus 1904860-2

Hyvinvointialue:
Satakunnan hyvinvointialue
Kunta: Kokemäki

Toimintayksikkö:
Aseman Kotipesä
Kotipolku 2
32910 Kauvatsa as
Palvelumuoto, asiakasryhmä, jolle palvelua tuotetaan, asiakaspaikkamäärä:
Lastensuojelulaitos, 7 asiakaspaikkaa

Esihenkilö:
kasvatusjohtaja Asta Jaakkola
Puhelin 045 6387 086
Sähköposti asta.jaakkola@asemankotipesa.fi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston luvan myöntämisajankohta:
LSLH-2005-202/SO-17 27.5.2005
LSAVI-2010-00014/So-17ml 19.2.2010

Palvelu, johon lupa on myönnetty:
Luvanvaraiset palvelut/Laitoshoito/ympärivuorokautinen laitoshoito- lapset/nuoret

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto rekisteröinyt ilmoituksenvaraisen yksityisen sosiaalipalvelun Toimintakunta Sastamala, 15.12.2022, LSSAVI/15137/2022

Alihankintana ostetut palvelut ja niiden tuottajat:
Tällä hetkellä emme käytä ostopalveluja

Aseman Kotipesä on vuonna 2005 perustettu kodinomainen lastensuojelukoti maalaismiljöössä Kokemäen Kauvatsalla. Tarjoamme ympärivuorokautista hoitoa seitsemälle lapselle / nuorelle.
Työntekijämme ovat kasvatukseen perehtyneitä sosiaalialan ammattilaisia. Kasvatusjohtajan lisäksi Aseman Kotipesässä työskentelee 6- 8 ohjaajaa.

2 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN
Omavalvontasuunnitelman laadintaan osallistuu Aseman Kotipesän henkilökunta. Lapset ja heidän läheiset osallistuvat omavalvontasuunnitelman laadintaan toiminnasta ja omavalvontasuunnitelmasta heiltä saadun palautteen perusteella. Henkilökunta on mukana yhdessä laadittujen suunnitelmien ja arvokeskustelujen kautta, jotka ovat kirjattuna omavalvontasuunnitelmassa. Henkilökunta antaa myös aktiivista palautetta omavalvontasuunnitelmasta ja sen käytännön toteuttamisesta sekä siihen liittyvistä asioista säännöllisissä henkilökuntapalavereissa.
Omavalvonnan suunnittelusta ja seurannasta vastaa
Kasvatusjohtaja Asta Jaakkola 045 6387 086 asta.jaakkola@asemankotipesa.fi

Omavalvontasuunnitelman seuranta
Omavalvontasuunnitelmasta käydään keskustelua säännöllisesti sekä henkilökuntapalavereissa että lasten kanssa erikseen. Omavalvontasuunnitelma päivitetään aina kun joku asia muuttuu ja vähintään kerran vuodessa. Kasvatusjohtaja ja vastaava ohjaaja Iina Koro, tukevat ohjaajia omavalvonnan toteuttamisessa sekä seuraavat ja valvovat omavalvonnan toteutumista. Vastuu omavalvontasuunnitelman päivittämisestä on kasvatusjohtajalla.

Omavalvontasuunnitelman julkisuus
Aseman Kotipesän omavalvontasuunnitelma liitteineen löytyy olohuoneesta kansiosta, Aseman Kotipesän Oy:n nettisivuilta www.asemankotipesa.fi
Hyvää kohtelua koskeva suunnitelma löytyy yhteisistä tiloista olohuoneessa television alapuolella olevalta hyllytasolta. Hyvää kohtelua koskeva suunnitelma käydään läpi sijoituksen alussa lapsen kanssa sekä lähetetään tiedoksi lapsen sijoituksesta vastaavalle hyvinvointialueelle ja lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle.

Aseman Kotipesän omavalvontasuunnitelma on päivitetty 10.5.2024

3 TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Toimintamme perusajatuksena on taata lapselle pysyvä aikuinen ja perheyhteisö, joka on lapsen tukena ja auttaa lasta olemaan lapsi ja kasvamaan mahdollisimman eheäksi aikuiseksi. Antaa lapsen elämään turvallinen aikuinen silloin kun hänen omat vanhempansa eivät sitä syystä tai toisesta pysty antamaan.
Aseman Kotipesän hoidollinen ja kasvatuksellinen viitekehys koostuu turvallisuudesta, vuorovaikutuksellisuudesta, ratkaisu- ja voimavarakeskeisyydestä.
Aseman Kotipesä Oy:ssä korostetaan omaohjaajatyöskentelyä. Työ on vastuullista, itsenäistä ja suunnitelmallista. Muu työyhteisö antaa tukea ja palautetta omaohjaajalle.
Työntekijät elävät ja jakavat lasten kanssa yhteistä arkea ja luovat näin pohjaa luottamukselliselle suhteelle. Arki on yhdessä suunniteltua ja selkeää ja sitä rytmittää selkeät arkirutiinit jota muokataan lasten yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Aseman Kotipesällä jokainen asiakas kohdataan arvostavasti, yksilöllisesti ja hän tulee kuulluksi sekä yksilönä että yhteisön jäsenenä. Lapsia osallistetaan kaikessa arjen toiminnassa sekä heidän omassa asiassaan. Jokaisen lapsen yksilöllisyys ja yksilölliset tarpeet huomioidaan koko sijoituksen ajan. Hoito- ja kasvatustilanteissa huomioidaan molemminpuolinen kunnioitus; lapsia kohdellaan kunnioittavasti, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Luottamus ja sen rakentaminen on merkittävä arvo kaikessa toiminnassa.
Aseman Kotipesässä on laadittu hyvää kohtelua koskeva suunnitelma, jonka laatimisessa lapset ovat olleet vahvasti mukana. Suunnitelma päivitetään aina tarvittaessa sekä vähintään vuosittain yhdessä lasten kanssa.
Toimintaamme ohjaavat seuraavat lait ja asetukset:

  • lapsen oikeuksien sopimus
  • Lastensuojelulaki
  • Sosiaalihuoltolaki
  • Valvontalaki
  • Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä
  • Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot palveluhankinnoissa
    Aseman Kotipesän toimintatapoja kuvaavat parhaiten sanat: yksilöllisyys, suunnitelmallisuus, lapsen edun mukainen toiminta, perheen huomioiminen ja tukeminen, räätälöity toiminta, avoimuus sekä kodinomaisuus.

Yksilöllisyys

  • yksilöllisyyden hyväksyminen ja arvostaminen
  • jokaista kunnioitetaan ja arvostetaan ainutlaatuisena ja ainutkertaisena yksilönä
  • Jokainen haluaa olla JOKU omana itsenään!!
  • Toimintamme räätälöimme yhdessä sosiaalitoimen, hoitavien tahojen sekä vanhempien kanssa muistaen aina lapsen edun ja tarpeen.
  • Omaohjaaja on avainasemassa yksilön löytyminen arjessamme.

Suunnitelmallisuus

  • Yrityksen omistajat suunnittelevat toimintaan suuret raamit ja yksikössä henkilökuntapalavereissa suunnitellaan niiden pohjalta toiminta.
  • Lasten hoito- ja kasvatussuunnitelmat päivitetään tarvittaessa aina asiakassuunnitelman tarkastuksen jälkeen ja sen pohjalta. Vähintään 2 kertaa vuodessa, jos tarvetta ilmenee hoito- ja kasvatussuunnitelmaan tehdään tarkastuksia useamminkin.
  • Henkilökuntapalavereita pidetään noin joka kolmas viikko. Niissä käydään läpi yksikön arkipäivää ja suunnitellaan yksilöllisesti toimintatapoja lasten hoitoon ja kasvatukseen.

Avoimuus

  • Olemme yhteydessä lasten sosiaalityöntekijään, hoitavaan tahoon, kouluun ja omaisiin aktiivisesti. Sosiaalitoimen kanssa yhdessä mietimme millaisella perhetyöllä/ yhteistyöllä perheen kanssa pystymme takaamaan onnistuneet kotilomat ja perheen yhteydenpidon ja lapsen elämässä mukana olon lapsen edun ja tarpeen huomioiden.
  • Omaohjaajien tekemät kuukausiraportit lapsen asioista, lähetetään sosiaalitoimelle ja vanhemmille joka kuukausi.

Lapsen edun ja tarpeiden näkökulma

  • Omaohjaajalla on tärkeä rooli havainnoida ja koota muiden ohjaajien esiin tuomat huomiot sekä muu lasta koskeva tieto ja suunnitella juuri tälle lapselle kuuluva tuki ja hoiva, harrastus yms. työyhteisön (ja verkoston) kanssa yhdessä.
  • Omaohjaajuus on suunnitelmallista. Hän kokoaa lapsen tarpeista käsin rungon jonka pohjalta suunnittelee omaohjaajatuntien sisällöt. Hän voi käyttää erilaisia menetelmiä esim. toiminnallisuus, yhdessä tekeminen, tunnekoulu, sadutus, tarinatori, omanpolunkokoaminen, keskustelu, Umbrella-menetelmä jne. Omaohjaajatuntien sisältö voi olla havainnoivaa ja/sekä kasvun tukemista.
  • Arkipäivämme toimintatapoja muokkaamme ottaen huomioon lapsen yksilönä.

Perheen huomioiminen/ Perhe kasvatuskumppanina/Perheohjaus

  • Perhe nähdään kasvatuskumppanina. Biologinen perhe on lapsen elämässä aina, me vain kuljemme rinnalla jonkin määrätyn ajan, siksi on tärkeää vahvistaa, huomioida ja tukea perhettä sijoituksen aikana.
  • Yhteydenpito vanhempiin ja vanhemmille annettava tuki suunnitellaan yksilöllisesti sosiaalitoimen kanssa yhteistyössä. Esim. valvotut tapaamiset, kotilomaan liittyvät keskustelut ja seurannat, keskustelut lapsen asioista vanhempien kanssa ja vanhemmuuden tukemien, yhteiset sopimukset ja niiden seuranta. Tuetaan vanhempia keskusteluin, sopimuksin ja luodaan yhdessä rajat myös kotilomille ja tuetaan vanhempia toteuttamaan niitä. Pyritään luomaan avoin ilmapiiri yhteistyöhön ottamalla vanhemmat huomioon lapsen asioissa omien kykyjensä mukaan.
  • Yhteinen perinteinen kesänaloituspäivä koulun kevätjuhla päivänä, jolloin vietämme yhteistä päivää syöden, leikkien, pelaillen ja jutellen, kaikki yhdessä lapset ja vanhemmat.
  • Vanhempien vierailut Kotipesällä, mahdollisesti myös yöpyen.

Perheenomaisuus/ kodinomaisuus

  • Suunnitellessamme toimintoja ja toimintatapoja ajattelemme miten suurperhe toimii
  • Lapset osallistuvat arjen töihin oman kehitystasonsa ja taitonsa mukaan, siivous, ruuanlaitto, leipominen, ruokaostokset. Jokainen haluaa olla tarpeellinen, mutta aina sen ei tarvitse olla hauskaa ja kivaa, opitaan sietämään ja tekemään ”ei kivoja” asioita.
  • Arki on säännöllistä ja turvallista, ”tylsää arkea”, toimintoja ei kelloteta niin että aikuiset toimiessaan/ ohjeistaessaan voisivat turvautua sovittuihin kellonaikoihin, vaan he oman toimintansa kautta tekevät arjen säännölliseksi. Esim. valoja ei sammuteta johonkin tiettyyn aikaan illasta vaan aikuinen ohjaa lapsen nukkumaan niin että arki pysyy säännöllisenä ja nukkumaan meno tapahtuu rutiinisti ilman, että käydään ”minuuttikiistaa”. Jokaisella lapsella on yksilöllinen unen tarve eikä se ole sidoksissa ikään, siihen vaikuttavat monet tekijät. Kun asioita ei kelloteta niin lapsi säästyy huonommuuden tunteelta, jos ei pystykään toimimaan/valvomaan niin kuin hänen ikäiset yleisellä tasolla.

Yhteisöllisyys ja me-henki

  • Yhdessä tekeminen arjessa, esim. kotityöt, pelit ja leikit, siivoustalkoot, arjen eläminen
  • mökkilomat, markkinamatkat ja ostosreissut
  • ”kotipesäläisinä” tehdyt puuhapäivät, laskettelureissut
  • myös laajempaa yhteisöllisyyttä, kauvatsalaisina käytetään niitä palveluita joita Kauvatsalla on
    Työotteemme on kuntouttavaa. Meillä on vahva kokemus psykiatrisista kuntoutujista, perhetyöstä sekä maahanmuuttajaperheistä. Pyrimme hyvin räätälöityyn ja joustavaan toimintaan lapsen, vanhempien, sosiaalitoimen, koulun sekä lasta hoitavan tahon kanssa. Toimintatavoistamme juuri räätälöinti ja joustavuus ovat asioita, jotka tukevat psykiatrisen kuntoutujan hoitotyötä.
    Kun jokin toimii, tee sitä lisää.
    Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä.
    Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta. (DeJong &Berg 1997)

4 OMAVALVONNAN TOIMEENPANO
Vuoden 2023 alusta voimaan astuivat laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) määrittää, että hyvinvointialueille palveluita tuottavilla yksityisillä palveluntuottajilla tulee olla omavalvontaohjelma.
Omavalvontaohjelmassa määritellään, miten seuraavat asiat kokonaisuutena järjestetään ja miten niitä toteutetaan ja toteutus varmistetaan:

  • tehtävien lainmukainen hoitaminen
  • tehtyjen sopimusten noudattaminen
  • palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus, laatu ja asiakkaiden yhdenvertaisuus
  • havaittujen puutteellisuuksien korjaaminen
  • seurantaan perustuvien havaintojen ja niiden perusteella tehtävien toimenpiteiden julkaiseminen

Riskien ja epäkohtien tunnistaminen ja niiden korjaaminen
Aseman Kotipesän tuottaman sijaishuollon palveluiden omavalvonta perustuu riskienarviointiin, ennakointiin ja varautumiseen. Toiminnan jatkuva arviointi ja parantaminen ovat osa omavalvontaa. Yksikön pelastussuunnitelma ja poistumisturvallisuusselvitys ja yksikön lääkehoitosuunnitelma ovat osa riskienhallintaa.

Omavalvontasuunnitelman mukaisen työskentelyn toteutumista arvioidaan ja seurataan arjessa koko ajan. Erityisvastuu omavalvontasuunnitelman toteutumisen seurannasta on kasvatusjohtajalla ja vastaavalla ohjaajalla, jotka ohjaavat ja opastavat ohjaajia toimimaan ja työskentelemään omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Omavalvontasuunnitelman toteutumista seurataan, arvioidaan ja työstetään myös lapsilta ja aikuisilta saadun asiakaspalautteen ja yhteistyötahoilta saadun palautteen perusteella. Omavalvontasuunnitelma on osa uuden työntekijän ja opiskelijan perehdytyssuunnitelmaa.

Sekä yleistä että asiakasturvallisuutta lisäävät Aseman Kotipesän koulutetut kokeneet työntekijät, työntekijöiden vuorovaikutteinen työote ja työntekijöiden riittävä määrä. Turvallisuutta lisää myös suunnitelmallinen ja osaamisen huomioon ottava työvuorosuunnittelu.

Yksikössä työskentelee 1 työntekijä kokopäivävuorossa, iltavuorossa 1-2 työntekijää ja 1 työntekijä yövuorossa. Ohjaaja joka on päivävuorossa tekee pääsääntöisesti 12 tunnin työvuoroja, jolloin sama aikuinen on lasten kanssa koko päivän ajan, lisäksi on iltavuorolainen (-laiset) ja näin ohjaajat pystyvät hoitamaan lasten kanssa arjen asioita kokonaisvaltaisemmin.

Kotipesällä seurataan sekä yleistä turvallisuutta että asiakasturvallisuutta ja siinä havaitut poikkeamat ja riskit kirjataan ja korjataan viipymättä. Kaikki työntekijät koulutetaan lääkehoitoon ja työntekijöillä on yksikkö- ja yksilökohtaiset lääkehoitoluvat. Työntekijät suorittavat ProEdun lääkekoulutukset ja antavat tarvittavat näytöt osaamisestaan lääkevastaavalle, joiden perusteella Terveystalon lääkäri (Urho-projekti) myöntää yksikkö- ja yksilökohtaiset lääkehoitoluvat.

Asiakasturvallisuutta ja riskien hallintaa toteutetaan myös henkilökunnan jatkuvalla kouluttamisella ja osaamisen lisäämisellä. Yksikönjohtaja tuntee henkilökuntansa ja on perehtynyt heidän osaamiseensa sekä koulutustarpeisiin. Kaikilla henkilökuntaan kuuluvilla on voimassa olevat EA1 ja hygieniapassi. Uusien työntekijöiden tullessa nämä edellä mainitut asiat hoidetaan ensitilassa kuntoon, mikäli ne työntekijältä puuttuvat.

Riskien minimoimiseksi Aseman Kotipesällä lääkkeet, veitset ja muut terävät keittiövälineet, tulentekovälineet ja vaaralliset pesuaineet säilytetään lukituissa kaapeissa. Pihalla on riittävä valaistus.

Henkilökunnalle toteutetaan alkusammutus- ja poistumisturvallisuuskoulutukset yhteistyössä Kauvatsan VPK:n tai Satakunnan hyvinvointialueen palo- ja pelastustoimen kanssa. Satakunnan hyvinvointialueen palotarkastaja valvoo ja opastaa yksikköä paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Yksikössä tehdään kuukausittain omavalvonnallinen palovaroitintestaus, joka kirjataan erilliseen vihkoon.

Aseman Kotipesä aloittaa syksyllä 2024 keräämään palautekyselyn avulla, suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti asiakaspalautetta sijoitetuilta lapsilta, sosiaalityöntekijöiltä ja vanhemmilta. Näistä palautteista saatava arvokas tieto otetaan huomioon toiminnan ja toimintatapojen kehittämisessä. Tähän asti palautetta on saatu kyllä puhelimitse, verkostoissa, palavereissa, ja niistä saatu tieto on ollut tärkeää toiminnan suunnittelussa, mutta varsinainen palautekysely-lomakkeen avulla saatava palaute alkaa syksyllä 2024.

Henkilöstöpalaverit pidetään säännöllisesti, ja niistä laaditaan muistio koko työyhteisön käyttöön. Muuttuneista toimintatavoista laaditaan päivitetty ohjeistus. Muutoksista voidaan tiedottaa myös sähköpostitse tai muulla yhteisesti sovitulla tavalla.
Yhteistyötahoille tiedotetaan olennaisista muutoksista yhdessä sovitulla tavalla, puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostitse. Yhteistyötahot voivat käydä tutustumassa toimintaan niin halutessaan ja tämä olisi yksikön näkökulmasta myös toivottavaa.

Luettelo riskienhallinnan/omavalvonnan toimeenpanon ohjeista

  • pelastussuunnitelma
  • poistumisturvallisuusselvitys
  • turvallisuuskoulutus, palo- ja pelastuskoulutukset
  • Kuukausittainen palovaroitinjärjestelmän testaus
  • keittiön omavalvontasuunnitelma
  • Uuden työntekijän perehdyttämissuunnitelma
  • ohje lapsen luvattoman poissaolon, etsinnän ja yksikköön palauttamisen varalle
  • lääkehoitosuunnitelma
  • rajoitustoimenpiteiden ohjeistus
  • rajoitustoimenpiteiden delegointipäätös
  • henkilökunnan säännölliset työpaikkapalaverit
  • henkilökunnan koulutukset
  • arvostava kohtaaminen ja vuorovaikutus ohjeistus
  • hyvää kohtelua koskeva suunnitelma
  • haitta- ja vaaratekijöiden kartoitus
  • menettelytapaohjeet väkivaltatilanteiden varalta
  • siivoussuunnitelma

Riskien ja epäkohtien tunnistaminen ja niiden korjaaminen
Epäkohdat voi arjessa tuoda esille henkilökuntakokouksissa, ottamalla yhteyttä esihenkilöön. Henkilöstöä kannustetaan yhteisöllisyyteen ja ensisijainen keino on ottaa epäkohdat puheeksi omassa työyhteisössä.

Erilaisia riskitilanteita on ihmissuhdetyössä lukuisia. Lastensuojelun sijaishuollon osastotyössä olevia riskejä ovat muu muassa uhkaavat tilanteet, väkivaltatilanteet ja arvaamattomasti käyttäytyvän lapsen hoitaminen. Muita tunnistettuja riskejä ovat uuden lapsen yksikköön tulo, koska henkilökunta ja lapsi eivät tunne vielä toisiaan. Lapsen luvaton poistuminen yksiköstä tai yksikköön palaamatta jättäminen sekä luvatta yksiköstä poissaolevan lapsen etsintä ja yksikköön palauttaminen ovat myös sijaishuollon työhön liittyviä riskejä. Lääkehoitoon liittyvät riskit ja toimintaohjeet riskien minimoimiseksi ovat kuvattu lääkehoitosuunnitelmassa.

Työntekijöitä ja asiakkaita opastetaan ja koulutetaan toimimaan rauhallisesti ja vuorovaikutteisesti kaikissa tilanteissa. Jokaisen yksikköön tulevan lapsen kanssa keskustellaan Kotipesän arjesta ja toiminnoista. Vuorovaikutteinen arvostava kohtaaminen ja lasten aito kuuleminen vähentää oleellisesti haastavia tilanteita.

Aseman Kotipesällä jokainen vakituinen työntekijä on suorittanut MAPA- koulutuksen, joka lisää työntekijän osaamista ja keinoja haastavissa tilanteissa (toimintatapamalli uhka- ja väkivaltatilanteisiin sekä niiden ennaltaehkäisyyn).

Ilmoitusvelvollisuus
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki 29 § velvoittaa sosiaalihuollon henkilökunnan ilmoittamaan viipymättä toiminnasta vastaavalle henkilölle eli kasvatusjohtajalle, jos he huomaavat tehtävissään epäkohtia tai ilmeisiä epäkohdan uhkia asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa. Ilmoitus voidaan tehdä salassapitosäännösten estämättä. Ilmoituksen voi tehdä yksittäinen työntekijä tai työntekijät yhdessä. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena. Ilmoitus on tehtävä välittömästi, kun havaitaan asiakkaaseen kohdistuva epäkohta tai uhka. Henkilökuntaan liittyvät uhkatilanteet käydään läpi henkilöstöpalavereissa. Jos työntekijä huomaa työssään epäkohtia tai epäkohdan uhkia asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa, hänen tulee tehdä ilmoitus. Johon kasvatusjohtaja vastaa ja käsittelee asiaa 2 viikon sisällä.
Epäkohta voi olla esimerkiksi:

  • asiakkaan epäasiallinen kohtelu
  • asiakkaan kaltoinkohtelu
  • asiakkaalle väärin kohdennetut palvelut
  • asiakasturvallisuuden puutteet
  • puutteet asiakkaan osallisuudessa
  • muu ilmeinen uhka, joka voi johtaa epäkohtaan

Ilmoituksen voi tehdä vapaamuotoisesti kirjallisena . Kasvatusjohtaja käy asian läpi ilmoittajan kanssa ja hän ryhtyy viipymättä ilmoituksen vaatimiin toimenpiteisiin.

Aseman Kotipesällä keskustellaan laadukkaasta lastensuojelutyöstä ja sen toteuttamisesta lapsen edunmukaisella tavalla säännöllisesti. Työntekijät ovat valveutuneita ja tietävät omat velvollisuutensa ja vastuunsa lastensuojelussa työskennellessään. Reflektoimme omaa ja toistemme toimintaa säännöllisesti henkilöstöpalavereissa korostaen erityisesti lasten hyvää kohtelua. Kasvatusjohtaja on ohjeistanut työntekijät ilmoittamaan välittömästi, mikäli he havaitsevat toiminnassamme puutteita tai riskejä.

Aseman Kotipesä haluaa toimia vastuullisesti ja puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin asianmukaisesti. Henkilökunnan ilmoitusten avulla voimme hallita mahdollisia taloudellisia, oikeudellisia ja maineeseen liittyviä riskejä, kun mahdolliset epäkohdat tulevat ajoissa tietoon ja niihin voidaan puuttua.
Työntekijä voi tehdä epäkohtailmoituksen kirjallisesti eteenpäin, mikäli epäkohtailmoituksen käsittely ei tuota tilanteeseen muutosta kohtuullisessa ajassa, (2 – 4 viikkoa) . Epäkohtailmoituksen voi tehdä Satakunnan hyvinvointialueen sosiaaliasiavastaavalle tai Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Työnantaja ei saa kohdistaa ilmoituksen tekijään mitään vastatoimia.

Kasvatusjohtaja Asta Jaakkola, 045 6387 086, asta.jaakkola@asemankotipesä.fi

Satakunnan hyvinvointialueen valvontayksikköön, valvontayksikko@sata.fi

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Sini Virtanen, sini.virtanen@avi.fi tai Tiina Ronkamo, tiina.ronkamo@avi.fi, vaihde 0295 016 000

Riskien ja esille tulleiden epäkohtien käsitteleminen
Jokainen haittatapahtuma ja läheltä piti- tilanne käydään läpi. Tilanteet käydään läpi työyhteisössä, ja tarvittaessa muutetaan virheellisiä tai riskialttiita toimintatapoja. Mikäli läheltä piti- tai haittatapahtuma koskee lasta, se käydään läpi lapsen, huoltajien ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa.

  • vaara- ja uhkatilanteet raportoidaan ja kaikki tilanteet menevät
  • raportit käsitellään työyhteisössä
  • lääkepoikkeamista täytetään lomake, joka menee lääkevastaavalle
  • vakavassa vaaratilanteessa oltava heti yhteydessä kasvatusjohtajaan
  • yli 15- vuotiaan aiheuttaman vaara- ja uhkatilanteen osalta arvioidaan tutkintapyynnön tekeminen yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa
  • yksikönjohtaja järjestää tarvittavat kriisikokoukset ja jälkipuinnit työterveyshuollon kanssa.
  • työntekijä ohjataan tarvittaessa työterveyshuoltoon

Lapset, heidän huoltajansa ja muut yhteistyötahot voivat ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista, laatupoikkeamista ja riskeistä kasvatusjohtajalle, vuorossa olevalle ohjaajalle tai esimerkiksi asiakassuunnitelmaneuvottelun yhteydessä. Nämä ilmoitukset käydään läpi henkilökuntapalaverissa, korjataan havaitut puutteet. Tämän jälkeen kasvatusjohtaja käy asian läpi ilmoituksen tehneen ja tarvittavien viranomaisten kanssa sekä kertoo asian johdosta tehdyt toimenpiteet. Asia käsitellään kuukauden aikana.

Haittatapahtumien ja läheltä piti -tilanteiden käsittelyyn kuuluu niiden kirjaaminen, analysointi ja raportointi. Haittatapahtumien käsittelyyn kuuluu myös niistä keskustelu työntekijöiden, asiakkaan ja tarvittaessa omaisen kanssa. Jos tapahtuu vakava, korvattavia seurauksia aiheuttanut haittatapahtuma, asiakasta tai omaista informoidaan korvausten hakemisesta.
Henkilöstöpalaverissa käsitellään yksikön yleisiä asioita, henkilöstöasioita ja yksikköön sijoitettujen lasten asioita. Palaverissa suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään yksikön toimintaa ja asiakastyötä. Koko henkilöstön osallistuminen palaveriin on tärkeää laadukkaan, suunnitelmallisen, tasalaatuisen ja yksikköön sijoitettujen lasten hoito- ja kasvatussuunnitelmien mukaisen tavoitteellisen työskentelyn toteuttamiseksi.
Jokainen haittatapahtuma ja läheltä-piti tilanne käydään läpi työyhteisössä, ja tarvittaessa muutetaan virheellisiä tai riskialttiita toimintatapoja. Mikäli läheltä piti- tai haittatapahtuma koskee lasta, se käydään läpi lapsen, huoltajien ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa.

Yhteistyötahoille tiedotetaan olennaisista muutoksista yhdessä sovitulla tavalla, puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostitse. Yhteistyötahot voivat käydä tutustumassa toimintaan niin halutessaan ja tämä olisi yksikön näkökulmasta myös toivottavaa.
5 ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET

Lapsen oikeudet sijaishuoltopaikassa
Aseman Kotipesän johto on sitoutunut tekemään päätöksiä ajatellen asioita lapsen edun ja tarpeen näkökulmasta. Henkilöstömitoituksessa noudatetaan lakia huomioiden asiakkaiden haasteet ja erityistarpeet. Henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti tarpeiden mukaan.
Yhteisössä toimitaan yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Sijoitetut lapset osallistuvat arjen kehittämiseen ja toiminnan suunnitteluun. Yksilöllisiä keskusteluja ja palveluja on tarjolla lapsen tarpeiden mukaan. Sosiaalisten taitojen harjoittelu erilaisissa arjen toiminnoissa, liikunnan lisääminen arkeen, tunnetaitojen harjoittelu ovat osa jokapäiväistä arkea.
Sijaishuollossa olevalla lapsella on oikeus hänelle tärkeisiin, turvallisiin ja läheisiin ihmissuhteisiin. Lapsella on oikeus tavata vanhempiaan, sisaruksiaan ja muita hänelle läheisiä ihmisiä. Yhteydenpito voi tapahtua vierailuin, puhelimitse, postitse, sähköpostilla tai muulla vastaavalla tavalla. Yhteydenpidosta päättää lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Mikäli yhteydenpidosta ei päästä sopimukseen asiakassuunnitelmaa laadittaessa tai siitä tulee osapuolten kesken erimielisyyttä, tulee yhteydenpidon rajoittamisesta tehdä päätös.

Aseman Kotipesällä lapset kohdataan aina yksilöllisesti ja heidän hoito ja kasvatus toteutetaan jokaisen kokonaisvaltaiset tarpeet huomioiden sekä lasten kulttuurillista, kielellistä ja uskonnollista taustaa kunnioittaen. Tarvittaessa yksikössä käytetään tulkkauspalveluja.

Lapsella on oikeus yksilölliseen seksuaaliseen suuntautumiseen ja koskemattomuuteen. Lapsen seksuaalista kehitystä ja turvataitoja tuetaan hänen kanssaan keskustellen seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyteen ja turvataitoihin liittyvistä asioista sensitiivisesti, lapsen ikä- ja kehitystaso sekä lapsen elämänkokemukset huomioiden.

Aseman Kotipesällä lapsella on oikeus turvallisiin ja lämpimiin ihmissuhteisiin, omien tunteiden osoittamiseen, hyvään hoitoon ja huolenpitoon, ruumiilliseen koskemattomuuteen sekä fyysisen ja henkisen itsemääräämisoikeuden loukkaamattomuuteen.

Hoito- ja kasvatussuunnitelma lastensuojelun sijaishuollossa

Aseman Kotipesällä laaditaan jokaiselle lapselle hoito- ja kasvatussuunnitelma, joka täydentää LSL 30 § mukaista asiakassuunnitelmaa ja jota arvioidaan jatkuvasti. Hoito- ja kasvatussuunnitelman laatimisesta vastaa lapsen omaohjaaja, joka tekee suunnitelman kuullen lasta, huoltajien ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta . Suunnitelmaan kirjataan sijoituksen ja kuntoutuksen tavoitteet sekä menetelmät tavoitteiden saavuttamiseksi. Lapsi osallistuu suunnitelman laatimiseen keskustelemalla omaohjaajan kanssa ja määrittelemällä itse omat tavoitteensa.

Hoito- ja kasvatussuunnitelmaan sisällytetään kehitystarpeisiin ja tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet. Suunnitelmaan laitetaan lähiajan tavoitteet, joilla tarkoitetaan esimerkiksi viikkokohtaisia tavoitteita. Lapsen lähitavoitteet kartoitetaan ja laaditaan yksilöllisesti. Pitkän ajan tavoitteet ovat muutoksia, joita lapsi tarvitsee oman tarpeensa mukaisesti kasvaakseen eheäksi aikuiseksi.

Omaohjaaja päivittää asioita hoito- ja kasvatussuunnitelmaan aina tarvittaessa lapsen mielipiteet ja näkemykset huomioiden ja käy sen säännöllisesti läpi myös yhdessä lapsen ja tarvittaessa muiden asianosaisten kanssa. Omaohjaaja arvioi hoito- ja kasvatussuunnitelman toteutumista kuukausittain tehdessään kuukausikoostetta. Kuukausikoosteen teon yhteydessä seurataan ja arvioidaan myös asiakassuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden toteutumista.

Henkilöstöpalavereissa käydään säännöllisesti läpi hoito-, kasvatus-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelmiin liittyviä asioita. Vuoronvaihtoraportit ovat osa yksikön arkea tiedonkulun sujuvoittamiseksi. Sähköiseen Rapsala-järjestelmään kirjataan päivittäisraportit. Aseman Kotipesällä sähköinen raportointijärjestelmä on vaihtumassa Rapsalasta toiseen järjestelmään kesän 2024 aikana.

Käyttövarat
Lapsella on oikeus käyttövaroihin sijoituksen aikana. Myös lapsen koulunkäyntiä, opintoja ja harrastuksia tuetaan sijoituksen aikana. Käyttövaroja ei ole tarkoitettu opiskeluun tai harrastuksiin liittyvien menojen kattamiseen.
Lastensuojelulain 55 §:n mukaan lapselle on hänen omaan käyttöönsä henkilökohtaisia tarpeita varten annettava kalenterikuukaudessa käyttövaroja iästä ja kasvuympäristöstä riippuen seuraavasti:
alle 15- vuotiaalle lapselle määrä, joka vastaa hänen yksilöllistä tarvettaan; ja
15 vuotta täyttäneelle lapselle tai nuorelle vähintään määrä, joka vastaa yhtä kolmasosaa elatustukilain (580/2008) 9 §:ssä säädetystä yhdelle lapselle suoritettavasta elatustuen määrästä.
Vuonna 2024 täysimääräinen elatustuki on 196,02 €/kk, joten käyttövaran määrä on vähintään 65,34 €/kk.
Kuukausirahoista täytetään lapsikohtainen erillinen käyttövarojen seurantalomake, jonka lapsi allekirjoittaa aina rahan saatuaan.
Käyttövarojen määrä tarkastetaan vuosittain ja lapsen käyttövarojen seurantalomake toimitetaan lapsen sosiaalityöntekijälle vuosittain tai sijoituksen päättyessä.

Sijaishuollon aikaiset muut palvelut
Lapsella on sijaishuollon aikana oikeus saada sijoitushyvinvointialueelta ja -kunnalta tarvitsemansa palvelut. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi terveyenhuollon, erikoissairaanhoidon ja koulun palvelut.

Lapsen sijoitusprosessi :

  • asiakasohjaus: sosiaalityöntekijän yhteydenotto yksikköön, sosiaalityöntekijä ja kasvatusjohtaja arvioivat yksikön sopivuuden lapsen tarpeisiin ja uuden lapsen sopivuuden yksikön lapsiryhmään, jotta kaikkien yksikköön sijoitettujen lasten etu ja sijoituksen tavoitteet toteutuvat mahdollisimman hyvin ja turvallisesti
  • tutustuminen yksikköön: lapsi ja huoltajat sekä sosiaalityöntekijä tulevat tutustumiskäynnille yksikköön.
  • lapsen saapuminen ja asettuminen yksikköön. Ohjaajat tukevat lasta asettumaan yksikön arkeen ja tutustumaan yksikön työntekijöihin ja muihin lapsiin
  • lapsen tilanteen kartoitus ja tuen tarpeen arviointi, yhteistyö huoltajien ja sosiaalityöntekijän kanssa
  • asiakassuunnitelmaneuvotteluissa sijoituksen tavoitteiden laatiminen yhdessä lapsen, huoltajien ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa
  • hoito- ja kasvatussuunnitelman laatiminen asiakassuunnitelman pohjalta
  • sijoituksen aikainen yksiköllinen työskentely (mm. omaohjaajatyö, perhetyö) ja lapsen ikä- ja kehitystasonmukaisen arjen tukeminen (mm. päivärytmi, koulu, harrastukset) sekä lapsen perheen, läheisten ja ystävien yhteydenpidon ja vuorovaikutuksen tukeminen sekä yhteistyö lapsen mahdollisten hoitotahojen kanssa.
  • sijoituksen päättyminen: Aseman Kotipesällä tuetaan lasta yksilöllisen ja riittävän ajoissa yhteistyössä lapsen, huoltajan ja sosiaalityöntekijän kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti kohti seuraavaa elämänvaihetta. Omaohjaajatyöskentelyssä ja perhetyössä huomioidaan lapsen seuraavaan elämänvaiheeseen siirtyminen.

Aseman Kotipesän arki
Aseman Kotipesän arki muodostuu strukturoidusta mutta yksilöllisestä toiminnoista, liikuntaa ja arjen taitojen harjoittelua sekä aikaa yksilökeskusteluihin ja koulunkäyntiin. Työntekijöillä on ennakoiva, motivoiva ja tulevaisuuteen suuntaava työote, jossa korostetaan lapsen pieniä onnistumisen hetkiä arjessa. Lapsen arki muodostuu yksilöllisistä arjen toiminnoista sekä yhteisöllisistä elementeistä, joilla tuetaan lapsen osallisuutta ja sosiaalisia vuorovaikutustaitoja.
Aseman Kotipesän säännöt ovat yksinkertaiset ja selkeät. Mikäli lapsella on haasteita rajoihin asettumisessa ja sääntöjen noudattamisessa, hänen kanssaan keskustellaan näistä haasteista ja mietitään yhdessä keinoja, joiden avulla lapsi pystyy kehittymään.
Aseman Kotipesän yksilötyöskentelyssä, erityisesti omaohjaajatyössä tuetaan ja työstetään yhdessä lapsen kanssa lapsenminäkuvaa, elämänhistoriaa, itsetuntoa ja identiteetin kehittymistä.
Aseman Kotipesällä harjoitellaan arjessa itsenäistymiseen liittyviä taitoja mm. ruoanlaittoa, siivoamista, pyykinpesua ja rahankäyttöä sekä omien asioiden hoitamista verkossa ja asioimalla paikan päällä esim. pankissa, postissa, Kelassa, lääkärissä. Sijoituksen aikana Aseman Kotipesä osallistuu lapsen jälkihuoltosuunnitelman laatimiseen yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja mahdollisen jälkihuollon sosiaalityöntekijän kanssa.
Aseman Kotipesällä tehdään tiivistä yhteistyötä lapsen perheen, läheisten ja muiden lapselle tärkeiden ihmisten kanssa. Tämän lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän, koulun ja lapsen mahdollisten hoito- ja terapiatahojen kanssa.
Omaohjaajasuhteen rakentumiseen panostetaan sijoituksen alusta lähtien. Aseman Kotipesän henkilökunnalle lapsiin sitoutuminen ja turvallisina aikuisina toimiminen tarkoittaa ennakoivaa, sensitiivistä ja tasalaatuiseen arkeen pyrkivä työotetta sekä avointa vuorovaikutusta ja läpinäkyvää toimintatapaa lasten ja perheiden kanssa.

Koulun käyminen ja opiskelu
Lapsella on sijaishuollon aikana oikeus koulun käyntiin ja opiskeluun. Sijoituksen alussa lasten koulunkäynnin tilanne ja koulukuntoisuus selvitetään. Koulukuntoisuus arvioidaan yhdessä, sosiaalityöntekijän, lapsen ja huoltajien kanssa, tarvittaessa myös lapsen hoitava lääkäri osallistuu suunnitteluun. Jos lapsi kykenee suorittamaan koulua, koulunkäyntiä tuetaan yksilöllisesti lapsen tarpeen mukaan ja käytännön toteutuksesta sovitaan lapselle osoitettavan koulun rehtorin kanssa. Peruskoulua on mahdollista käydä Kokemäen peruskoulussa mutta myös sovitusti Äetsän, Sylvään ja Huittisten peruskouluissa, Aseman Kotipesä hoitaa koulukyydityksen. Lähimmät toisen asteen oppilaitokset ovat Saskyn Vammalan ammattikoulu sekä Saskyn Huittisten ja Kokemäen oppilaitos.

Yhteistyö ja yhteydenpito lapsen huoltajien ja läheisten kanssa sekä perhetyö
Aseman Kotipesällä tehdään tiivistä yhteistyötä lapsen perheen, läheisten ja muiden lapselle tärkeiden ihmisten kanssa. Aseman Kotipesä työskentelee säännöllisesti myös lapsen perheen kanssa. Perhetyö on asiakkaan ja hänen perheensä hyvinvoinnin tukemista. Tarkoituksena on voimavarojen vahvistaminen ja vuorovaikutuksen parantaminen. Perhetyöllä tarkoitetaan sijoituksen aikana perheen kanssa kotona tehtävää työtä, joka sisältää muun muassa keskusteluapua ja käytännön tukea haasteellisiksi koettuihin asioihin. Työskentelyn aikana etsitään ja löydetään yhdessä lapsen ja perheen kanssa heidän arkea tukevia ja heille sopivia sekä koko perhettä vahvistavia käytäntöjä sekä vanhemman voimavarojen kartoitus ja vahvistaminen.
Perhetyö on käytännön avun ja psykososiaalisen tuen yhdistelmä, jossa on aina tärkeää lapsen edun turvaaminen. Jokaisen perheen tilanne on ainutlaatuinen ja perhetyö muokataan sisällöltään perheen tilanteen ja tarpeiden mukaiseksi. Tarkoituksena on jakaa työkaluja ja ymmärrystä sijoitukseen johtaneista syistä. Perhetyö antaa vanhemmille tietoja, taitoja ja toimintamalleja. Perhetyöllä tuetaan lapsen ja vanhempien välistä vuorovaikutussuhdetta.
Yhteydenpidosta lapsen verkostoon sovitaan aina ensin sosiaalityöntekijän ja huoltajien kanssa

Itsemääräämisoikeuden varmistaminen
Jokaisella Aseman Kotipesään sijoitetulla lapsella on käytössään oma huone. WC- ja suihkutilat ovat yhteisiä. Asiakkaiden turvallisuus ja koskemattomuus pyritään takaamaan henkilökunnan läsnäololla. Aseman Kotipesällä lapset elävät mahdollisimman tavanomaista elämää. He käyvät koulua yksilöllisten suunnitelmien mukaisesti ja harrastavat sekä viettävät ikätasonmukaisesti vapaa-aikaa, tapaavat kavereita ja kaverit ovat tervetulleita Kotipesälle, jopa yökylään. Lapset saavat sisustaa omia huoneitaan ja heidän toiveitaan kuullaan sekä toteutetaan kaikissa arjen toiminnoissa.
Lasten kanssa hankitaan yhdessä heidän tarvitsemansa vaatetus ja muut tuotteet sekä palvelut heidän omien mieltymysten mukaisesti.
Rajoitustoimenpiteitä käytetään vain, jos muut tavanomaiset kasvatukselliset keinot ovat riittämättömiä ja ilman niitä lapsen ikätasonmukainen kasvu, kehitys ja/ tai terveys ja turvallisuus vaarantuu. Mikäli lapsen tilanne vaatii rajoittamista, hoito-ja kasvatustyöhön osallistuva henkilökunta tekee sen lastensuojelulain mukaisesti. Lapsi osallistuu tiiviisti oman kuntoutuksensa suunnitteluun ja henkilökunta tukee häntä tavoitteiden saavuttamisessa ja suunnitelmien laatimisessa.
Vuorovaikutussuhteessa lapsen ja hänen läheistensä kanssa pyritään aina avoimuuteen. Lapsen mielipidettä kysytään ja se huomioidaan kaikessa häneen liittyvässä päätöksenteossa. Asiakassuunnitelmapalaverissa olemme lapsen tukena ja jos lapsi niin haluaa otamme esille hänelle itselleen mieleen tulevia asioita, jos hän ei itse ”uskalla” ottaa niitä puheeksi. Aina asiakassuunnitelmapalaverin jälkeen käymme siellä päätetyt ja käsitellyt asiat läpi lapsen kanssa, jotta hänelle tulee selkeä kuva asioista.
Hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on, että lapsen arki on turvallista ja ikätason mukaisesti sopivaa. Rajoitustoimenpiteitä ja muita rajoitteita käytetään viimesijaisena keinona vain perustellusti erityisestä tarpeesta. Rajoitustoimenpiteen aikana ja sen jälkeen asiakkaan kanssa keskustellaan, perustellaan toimintaa ja pohditaan yhdessä, kuinka välttää jatkossa mahdolliset rajoitustoimenpiteet.
Lapsen henkilökohtainen omaisuus on pääsääntöisesti hänen itsensä hallussa. Mikäli asiakkaan omaisuutta (arvoesineitä, rahaa tms.) on tarvetta säilyttää yksikön henkilökunnan hallussa, siitä sovitaan lapsen ja tarvittaessa vanhempien kanssa.

Lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet
Aseman Kotipesällä lasten tavanomainen kasvatus sisältää hyväksyttävien rajojen asettamisen, valvonnan ja huolenpidon lapsen iän, kehitystason, kulttuuritaustan sekä muiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Rajojen asettaminen liittyy lapsen huolenpitoon ja valvontaan. Lapsen tarpeet vaihtelevat eri ikäisinä ja ne riippuvat myös lapsen kehitystasosta yksilöllisistä kyvyistä ja haasteista.
Aseman Kotipesällä ennaltaehkäistään rajoitustoimenpiteiden käyttämistä lasten arvostavalla kohtaamisella ja vuorovaikutuksella sekä ennakoivalla, selkeällä ja ratkaisukeskeisellä työotteella. Ohjaajat luovat sijoituksen alusta lähtien positiivista ja yksilöllistä suhdetta lapseen. Hyvän vuorovaikutussuhteen kautta pystytään työstämään lapsen kanssa yhteistyössä mm. arjen kuntouttavasta toiminnasta lapsen kanssa yhdessä.
Rajoitustoimenpiteitä käytetään vain tarvittaessa, lastensuojelulain mukaisesti. Yksikössämme rajoitustoimenpiteistä päättää kasvatusjohtaja tai hänen määräämänsä hoito- ja kasvatushenkilöstöön kuuluva työntekijä hänelle määriteltyjen valtuuksien mukaisesti. Lastensuojelulain määrittelemistä rajoitustoimenpiteistä tehdään kirjalliset päätökset, jotka toimitetaan tiedoksi asianosaisille. Rajoitustoimenpiteitä seurataan asiakaskohtaisesti ja yhdessä lapsen, huoltajien ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa keskustellaan niiden vaikutuksesta hoito- ja kasvatus- sekä asiakassuunnitelmaan. Päätökset tiedoksi annetaan aina lapselle, hänen huoltajilleen sekä sosiaalityöntekijälle. Rajoitustoimenpiteiden käytöstä ja teosta on laadittu ohjeistus ja yksiköstä löytyy ajankohtaista kirjallista materiaalia sekä ohjeistus tukemaan päätöksentekoa.
Rajoitustoimenpiteen aikana ja sen jälkeen lapsen kanssa keskustellaan, perustellaan toimintaa ja pohditaan yhdessä, kuinka välttää jatkossa mahdolliset rajoitustoimenpiteet. Lastensuojelulain 74a §:ssä säädetään lastensuojelulain mukaisen rajoituksen käytön jälkeen tehtävästä lapsikohtaisesta arvioinnista. Säännöksen mukaan rajoituksen käyttöä on arvioitava lapsen sijaishuoltopaikassa yhdessä lapsen kanssa heti, kun lapsi kykenee ymmärtämään asian merkityksen. Tämä ei ole mahdollista äkillisessä akuutissa tilanteessa, mutta asia on käytävä lapsen kanssa läpi tilanteen ja lapsen rauhoituttua. Rajoituksen käytön jälkikäteisen arvioinnin tarkoituksena on osaltaan ehkäistä haastavien tilanteiden syntymistä ja vähentää rajoitusten käyttöä sekä turvata lapsen oikeusturva. Arvioinnissa on arvioitava rajoituksen käyttöön johtanut tilanne, rajoituksen käytön tarve ja perusteet sekä rajoituksen toteuttamiseen osallistuneen henkilöstön toiminta tilanteessa. Lisäksi lastensuojelulain mukaisen rajoituksen jälkiselvittelyssä lapselle on selvitettävä kantelumahdollisuus sekä muutoksenhakukelpoisten rajoituspäätösten muutoksenhakumahdollisuus.
Aseman Kotipesällä voidaan käyttää tarvittaessa kaikkia lastensuojelulain mukaisia rajoitustoimenpiteitä, mutta vuosien aikana on käytetty pääsääntöisesti vain kiinnipitorajoitusta. Rajoitustoimenpiteen aikana ohjaajat ovat tiiviisti lapsen kanssa ja seuraavat hänen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia arjen toiminnoissa sekä yksilöllisten keskustelujen myötä.

Aseman Kotipesällä on mahdollista käyttää seuraavia rajoituksia:
Rajoitustoimenpiteet, joista on tehtävä muutoksenhakukelpoinen päätös, minkä lisäksi aina kirjausvelvollisuus:

  • yhteydenpidon rajoittaminen ja olinpaikan ilmoittamatta jättäminen (63 §)
  • yhteydenpidon rajoittamisen jatkaminen (63 §)
  • yhteydenpidon rajoituksen lieventäminen tai lakkauttaminen (63 §)
  • aineiden ja esineiden haltuunotto (ei palautusta) (65 §)
  • lähetyksen luovuttamatta jättäminen (67 §:n 4 momentti)
  • viestin lukeminen (67 §:n 4 momentti)
  • liikkumisvapauden rajoittaminen (69 §)
  • liikkumisvapauden rajoittamisen jatkaminen (69 §)
  • eristäminen (70 §)
  • eristämisen jatkaminen (70 §)

Rajoitustoimenpiteet, joista on tehtävä päätös, ei valitusoikeutta. Kirjaukset tehtävä:

  • omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen (67 §)
  • henkilönkatsastus (66 a §)

Rajoitustoimenpiteet, joista ei tehdä nimenomaista päätöstä. Kirjaukset tehtävä:

  • omaisuuden haltuunotto (palautustilanteet) (65 §)
  • henkilöntarkastus (66 §:n 1 momentti)
  • kiinnipitäminen, annettava selvitys (68 §)

Asiakkaan asiallinen kohtelu
Lastensuojelulain mukaan lastensuojelua toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu (4 §).
Aseman Kotipesällä jokainen asiakas kohdataan arvostavasti, yksilöllisesti ja hän tulee kuulluksi sekä yksilönä että yhteisön jäsenenä. Aseman Kotipesällä on laadittu hyvää kohtelua koskeva suunnitelma, jonka laatimisessa myös lapset ovat olleet mukana. Suunnitelma päivitetään vuosittain yhdessä lasten kanssa. Henkilökunnan kanssa käydään läpi säännöllisesti asiakkaan hyvään kohteluun, aitoon kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyviä asioita.
Tarjoamme lapselle oikeuden olla lapsi, kasvaa omaan tahtiinsa ja kokea olevansa hyväksytty omana itsenään.

Mikäli lasta on kohdeltu epäasiallisesti tai loukkaavasti, asia selvitetään välittömästi. Selvitykseen osallistuvat asianosaiset sekä kasvatusjohtaja. Asian vaatiessa jatkotoimenpiteitä, otetaan pikaisesti yhteyttä tarvittaviin viranomaisiin ja lapsen huoltajiin.
Lapsi voi tehdä asiasta muistutuksen esimerkiksi kasvatusjohtajalle, sosiaaliasiavastaavalle tai sosiaalityöntekijälleen. Lapsilla on oikeus ottaa yhteyttä omaan sosiaalityöntekijäänsä aina tarvittaessa.
Asiasta tehdään kirjallinen selvitys, lapselle ja huoltajalle annetaan tieto ja ohjeistus siitä, mihin ja miten muistutuksen voi tehdä.

Työntekijän kohtelu työpaikalla asiakkaan taholta

Mikäli lapsi tai hänen läheisensä kohdistaa epäasiallista käyttäytymistä, uhkaa tai väkivaltaa Aseman Kotipesän henkilökuntaan, tilanteeseen puututaan välittömästi yksikön toisen työntekijän tai kasvatusjohtajan toimesta. Rikosoikeudellisessa vastuussa olevan henkilön osalta arvioidaan tutkintapyynnön/rikosilmoituksen tekeminen poliisille, yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa.

Asiakkaiden ja omaisten osallistuminen yksikön laadun ja omavalvonnan kehittämiseen
Aseman Kotipesään sijoitetut lapset sekä heidän huoltajansa ja tai läheiset osallistuvat omavalvonnan kehittämiseen heiltä saadun palautteen perusteella. Asiakaspalautetta saadaan tiiviissä yhteistyössä työskentelyn aikana suullisesti sekä kirjallisten palautteiden avulla.
Aseman Kotipesän toimintaa ja toimintatapoja kehitetään saadun palautteen perusteella. Palautteet käydään läpi henkilöstön palavereissa. Henkilöstöpalavereissa kehitetään toimintaa ja luodaan uusia toimintamalleja.

Asiakkaan oikeusturva
Palvelun laatuun tai asiakkaan saamaan kohteluun tyytymättömällä on oikeus tehdä muistutus kasvatusjohtajalle. Muistutuksen voi tehdä tarvittaessa myös hänen laillinen edustajansa, omainen tai läheinen. Muistutuksen vastaanottajan on käsiteltävä asia ja annettava siihen kirjallinen, perusteltu vastaus kohtuullisessa ajassa ( 2 – 4 viikkoa).

  • Muistutus kirjataan ylös, jonka jälkeen kasvatusjohtaja tekee tarvittavat toimenpiteet asian parantamiseksi. Muistutukseen annetaan kirjallinen vastaus. Muistutukset ja kanteluiden päätökset huomioidaan välittömästi päätösten tultua eli toimintaa kehitetään saadun palautteen perusteella sekä mahdolliset virheet toiminnassa oikaistaan. Kasvatusjohtajan johdolla muistutukset käsitellään työyhteisössä asianosaisten läsnä ollessa. Mahdolliset korjaussuunnitelmat ja toimenpiteet kirjataan ja toteutusta seurataan.

Muistutuksen vastaanottajat:
Kasvatusjohtaja Asta Jaakkola, asta.jaakkola@asemankotipesa.fi, 045 6387 086
Johtava viranhaltija: vastuualuejohtaja Mari Levonen, mari.levonen@sata.fi, 044701 6102
Satakunnan hyvinvointialueen Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot sekä tiedot hänen tarjoamistaan palveluista Satakunnan hyvinvointialue Jari Mäkinen, p. 044 7079132, jari.makinen@sata.fi
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Sini Virtanen sini.virtanen@avi.fi sekä Tiina Ronkamo tiina.ronkamo@avi.fi puh. 0295 016 000 (vaihde)
Eduskunnan oikeusasiamies, puh. 09 4321 (eduskunnan vaihde), oikeusasiamies@eduskunta.fi www.oikeusasiamies.fi Oikeusasiamiehen sivuilta löytyy lapsille suunnattu ohjesivusto: https://www.oikeusasiamies.fi/web/lasten-ja-nuorten-sivut
Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaaliasiavastaavan yhteystiedot sekä tiedot hänen tarjoamistaan palveluista:
Sosiaaliasiavastaava
Sanna Juurakko Taija Mehtonen
Puhelimitse (ma-to klo 9–11): 0405045249
Tietoturvallisella viestin välityksellä: suomi.fi palvelun kautta
Yleinen neuvonta sähköpostilla: sosiaaliasiavastaava@pirha.fi
Kirjeitse: Hatanpäänkatu 3, 33900 Tampere

  • Sosiaaliavastaava neuvoo asiakkaita sosiaalihuollon asiakaslain soveltamisessa
  • tarvittaessa avustaa muistutusten tekemisessä
  • tiedottaa asiakkaan oikeuksista ja toimii muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi
  • Sosiaaliasiavastaavan palvelu on maksutonta.
  • lisätietoja www- osoitteessa: https://avi.fi/asioi/henkiloasiakas/valvonta-ja-kantelut Eduskunnan oikeusasiamies
    Postiosoite: 00102 Eduskunta
    Käyntiosoite: Arkadiankatu 3
    Puhelin: 09 4321 (eduskunnan vaihde)
    oikeusasiamies@eduskunta.fi

6.PALVELUN SISÄLLÖN OMAVALVONTA
Hyvinvointia, kuntoutusta ja kasvua tukeva toiminta
Aseman Kotipesän toiminta perustuu turvallisen ja kodinomaisen kasvuympäristön tarjoamiseen lapselle ja nuorelle, jotka eivät syystä tai toisesta kykene asumaan kotonaan vanhempiensa kanssa.
Keskeistä kasvatuksessa ovat selkeät rajat, luotettava aikuinen sekä arjen ennakoitavuus ja jatkuvuus. Lapselle ja nuorelle tarjotaan välittävä, hoivaava ja turvallinen koti.
Lapsille ja nuorille opetetaan arjen taitoja, joista heille on aikuisiässä hyötyä oman arjen pyörittämisestä.
Lapsia ja nuoria ohjataan:

  • oikeanlaiseen ja maltilliseen rahankäyttöön
  • yhteisöllisyyteen
  • ekologisuuteen
  • itsenäiseen selviytymiseen omassa elämässä
  • muiden ihmisten huomioivaan käytökseen
    à sosiaaliset taidot
  • omien voimavarojen / kehitystarpeiden löytymiseen
    Kotipesällä opetellaan puhumaan ja kuuntelemaan, tuomaan omat mielipiteet esille ja perustelemaan ne, neuvottelemaan asioista ja tuomaan julki omat näkökulmat. Tuemme lasta osallistumaan omien mielipiteidensä julkituomista myös palavereissa. Aina ennen palaveria kannustamme lasta pohtimaan mitä asioita hän haluaa tuoda esiin palaverissa. Palaverien jälkeen käymme läpi mitä päätöksiä tehtiin. Jos lapsi on tyytymätön johonkin päätökseen joka on tehty verkostossa, koulupalaverissa tai asiakassuunnitelma palaverissa, niin käymme asiaa yhdessä läpi ja pohdimme miten päätökseen on päädytty ja miten voi siihen vaikuttaa.

Ravitsemus
Aseman Kotipesällä ohjaajat ovat vastuussa ruokahuollon järjestämisestä. Lapsia tuetaan osallistumaan ruuanlaittoon oman mielenkiinnon ja voinnin mukaan. Lapset saavat kertoa toiveitaan ja ohjaaja pitää huolen siitä, että ruokalistan aterioista muodostuu monipuolinen ja terveellinen kokonaisuus. Aseman Kotipesällä tarjottu ruoka on monipuolista ja terveellistä, kotimaisista raaka-aineista valmistettua ja suosimme lähituottajia. Erityisruokavaliot otetaan yksilöllisesti huomioon. Jokaisen lapsen ruokailutottumuksia seurataan ja heitä ohjataan terveellisiin valintoihin.

Hygieniakäytännöt
Aseman Kotipesän henkilökunta huolehtii yksikön siisteydestä päivittäin. Yksikössä on kirjalliset siivousohjeet ja siivoussuunnitelma yksikön tilojen säännöllisestä siivoamisesta.
Keittiön kylmälaitteiden lämpötiloja seurataan terveystarkastajan ohjeistuksen mukaan.
Lapset harjoittelevat kodinomaista siivousta ohjaajien tuella. Lapsia kannustetaan ja ohjataan oman huoneen siisteydestä huolehtimisessa. Omaohjaaja siivoaa lapsen kanssa perusteellisesti kuukausittain.
Yläkouluikäiset lapset hoitavat säännöllisesti henkilökohtaisten pyykkien pesun ohjaajien tuella ja ohjauksella, pienempien pyykkihuollon hoitaa ohjaaja. Käytössä on pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Yhteiskäytössä olevien tekstiilien yms. pesusta huolehtii ohjaaja.
Lapsia ohjataan ja opastetaan kaikissa hygieniaan ja terveyteen liittyvissä asioissa. Tarpeen mukaan ohjaajan tuella opetellaan henkilökohtaisesta hygieniasta- ja siisteydestä huolehtimista ja seurataan niiden toteutumista.
Kaikilla henkilökuntaan vakinaisesti kuuluvilla, sekä pitkäaikaisilla sijaisilla on voimassa oleva hygieniapassi tai se suoritetaan työsuhteen alkaessa.
Mahdollisissa epidemiatilanteissa tehostetaan hygieniakäytänteitä, sekä toimitaan tapauskohtaisesti erillisen ohjeistuksen mukaan.

Yksikössä jätteet lajitellaan ja toimitetaan säännöllisesti kierrätykseen tai jätteiden keruupisteeseen. Perussiivous tehdään viikoittain, yleissiisteydestä huolehditaan päivittäin. Lapsen sijoituksen päätyttyä ohjaajat suorittavat huoneen peruspesun yleisiä hygieniaohjeita noudattaen.

Infektioiden torjunta
Infektioita torjutaan hyvällä yleis- ja käsihygienialla sekä riittävällä lasten ja henkilökunnan ohjeistuksella.

Terveyden- ja sairaanhoito
Aseman Kotipesään sijoitetut lapset käyttävät pääsääntöisesti Satakunnan hyvinvointialueen terveyspalveluita mutta tapauskohtaisesti myös Pirkanmaan hyvinvointialueen terveyspalveluita. Kaikki terveydenhuolto, kiireellinen hammashuolto mukaan lukien, tapahtuu ensisijaisesti sijaintikunnan terveyskeskuksessa. Tarvittaessa käytämme yksityislääkärin palveluita ja konsultoimme lasta aiemmin hoitaneita lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Suunniteltu ja tai kiireellinen hammashoito, psyykkinen tuki ja -hoito toteutetaan tarvittaessa lapsen omalla hyvinvointialueella.
Pitkäaikaissairaiden asiakkaiden terveyttä edistetään ja seurataan erillisen yksilölle laadittavan hoitosuunnitelman mukaisesti, joka kirjataan hoito- ja kasvatussuunnitelmaan. Asiakasta hoidetaan ja terveyttä seurataan sekä edistetään häntä hoitavan lääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Lasten terveyden- ja sairaanhoidosta vastaavat kaikki ohjaajat mutta kasvatusjohtajalla on kuitenkin päävastuu lääkevastaavan/ sairaanhoitajan ominaisuudessa.
Suun terveydenhoitoon tuetaan, Hyvän suun terveyden edellytyksenä on omahoito, joka tarkoittaa lapsen suun hoitoa. Sen tulee olla päivittäistä, säännöllistä ja tarpeenmukaista. Suun terveyttä ylläpitäviin ja edistäviin tekijöihin tuetaan hyvällä suuhygienialla, terveellisillä ruokailutavoilla ja ksylitolin käytöllä. Lisänä säännölliset suun ja hampaiden tarkastukset sekä varhainen hoitoon hakeutuminen.
Aseman Kotipesällä on ohjeistuksen mukainen lääkehoitosuunnitelma, jota lääkevastaava päivittää yhdessä Terveystalon Urho-projektin henkilökunnan kanssa. Lääkehoitosuunnitelma päivitetään vuosittain ja välittömästi mikäli siihen tulee muutoksia.
Lääkehoidosta vastaava huolehtii siitä, että kaikilla ohjaajilla on ajan tasalla olevat lääkehoidon toteutukseen tarvittavat tiedot ja taidot sekä heille hankitaan tarvittavat yksikkökohtaiset lääkehoitoluvat. Lääkehoidosta vastaava sairaanhoitaja pitää lääkehoitosuunnitelman ajan tasalla ja valvoo suunnitelman käytännön toteutusta.
Yksikössä on esillä yleinen hätänumero sekä yksikön osoitetiedot mahdollista hätätilannetta varten. Yksikön puhelimiin on asennettu 112- sovellus.

Monialainen yhteistyö
Lapsen hoitoa- ja kasvatusta suunnitellaan ja toteutumista seurataan yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa. Asiakassuunnitelmaneuvottelu pidetään jokaisen asiakkaan kohdalla tarvittaessa. Neuvotteluissa seurataan lapsen edistymistä ja hyvinvointia sekä asiakassuunnitelman toteutumista. Lapsen asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään pidetään tiiviisti yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse sekä asiakassuunnitelmaneuvotteluissa. Sosiaalityöntekijälle lähetetään kuukausittain kausikooste, jonka lapsi on ennen lähettämistä lukenut läpi.
Muiden yhteistyötahojen kanssa tehdään yksilöllisesti yhteistyötä jokaisen lapsen kohdalla erikseen sovitulla tavalla. Yhteistyötahoina voivat olla muun muassa koulu, psykiatrinen hoitokontakti, lääkäri ja terapeutti.

7 ASIAKASTURVALLISUUS
Aseman Kotipesällä turvallinen ilmapiiri ja asiakasturvallisuus varmistetaan henkilökunnan jatkuvalla läsnäololla ja riittävällä henkilökuntaresurssilla sekä henkilökunnan ennakoivalla työotteella. Lasten ja lasten läheisten sekä yhteistyötahojen arvostava kohtaaminen ja henkilökunnan vuorovaikutusosaaminen tukee turvallisen ja lasta kunnioittavan ilmapiirin muodostumista.
Yhteistyö turvallisuudesta vastaavien viranomaisten ja toimijoiden kanssa
Aseman Kotipesässä on tehty palo- ja pelastussuunnitelma sekä poistumisturvallisuussuunnitelma. Satakunnan hyvinvointialueen palotarkastaja valvoo ja ohjaa yksikköä paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Yksikössä tehdään kuukausittain omavalvonnallinen palovaroitin testaus, joka kirjataan asianmukaisesti omavalvontalomakkeeseen.

Terveydensuojelulain mukainen omavalvonta
Tilat pidetään siisteinä ja puhtaina, tavarat säilytetään niiden omilla paikoilla ja yksikköä huolletaan säännöllisesti. Vuorossa olevat ohjaajat aistivat aistinvaraisesti yksikön sisäilmaa sekä seuraavat yksikön- ja käyttöveden lämpötilaa ja ilmoittavat havaitsemistaan poikkeuksellisista tilanteista kasvatusjohtajalle, joka hoitaa tarvittaessa alan asiantuntijan tarkastamaan ja korjaamaan tilannetta.

Asiakasturvallisuus varmistetaan ensisijaisesti henkilökunnan jatkuvalla läsnäololla. Riskien minimoimiseksi lääkkeet, teräaseet, tulentekovälineet ja vaaralliset aineet säilytetään lukituissa kaapeissa. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi kiinteistössä on palohälyttimet. Ulkoalue on hyvin valaistu. Yksikön ulko-ovi pidetään öisin lukittuna.
Aseman Kotipesällä suoritetaan säännöllisesti lakisääteiset palotarkastukset sekä terveys- ja asumisterveystarkastukset.

Henkilöstö
Hoito- ja hoivahenkilöstön määrä, rakenne ja riittävyys sekä sijaisten käytön periaatteet
Aseman Kotipesä Oy:n ammattitaitoinen henkilökunta on tärkein voimavara yritykselle ja sen palvelun hyvän laadun takuu. Henkilöstösuunnittelu perustuu toimintasuunnitelmaan, tavoitteisiin ja ennusteisiin.
Aseman Kotipesä Oy:ssä henkilöstöä motivoidaan kehittämään omaa ammatillista kasvuaan, toimintansa tehokkuutta ja työskentelytapaansa laatuajattelun avulla. Kasvatustyö edellyttää kasvatustyöhön osallistuvilta henkilöiltä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä tiimissä, toisen ammattitaidon arvostamista ja oman näkemyksen esille tuomista kuitenkin yhteisesti sovitusta kasvatuslinjasta kiinnipitämistä, lapsen ja nuoren mahdollisuuksien ja voimavarojen näkemistä.
Kasvatusjohtaja, sairaanhoitaja AMK, perhetyöntekijä, johtajuuden erikoisammattitutkinto, ratkaisukeskeinen Lyte
Vakituiset ohjaajat:
yksi sosionomi YAMK
kaksi sosionomia AMK
Neljä lähihoitajaa

Aseman Kotipesä Oy ottaa vastaan työpaikkahakemuksia, joista yrittäjät valitsevat haastatteluun työhön parhaiten sopivat henkilöt. Työntekijöiltä tarkistetaan aina ennen työsuhteen aloittamista rikosrekisteriote.
Kesätyöntekijöinä on ollut alalle opiskelevia henkilöitä. Uudet työntekijät perehdytetään huolella Aseman Kotipesän toimintatapoihin, josta on tehty perehdytyssuunnitelma.

Henkilökunnalla on erityisosaamista mielenterveys- ja päihdetyöstä. Kaksi ohjaajaa on suorittanut mielenterveys ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon (150 osp).
Kaikilla työntekijöillä on päihde- ja mielenterveystyön opintoja koulutuksessaan. Kaikki vakituiset työntekijät ovat suorittaneet MAPA koulutuksen (väkivallan ennaltaehkäisy ja hallinta). Lisäksi kaikilla ohjaajilla on voimassa oleva ensiapu 1 sekä hygieniapassi.

Kasvatusjohtaja vastaa yksikön henkilöstöhallinnosta ja yksikön hoito- ja kasvatustyön laadukkaasta toteuttamisesta lasten yksilölliset sijoituksen syyt ja tavoitteet huomioiden. Kasvatusjohtaja osallistuu hoito- ja kasvatustyöhön. Vastaavan ohjaajan huolehtii yksikön arjen toimivuudesta ja on ohjaajien tukena omaohjaajatyössä. Vastaava ohjaaja toimii kasvatusjohtajan sijaisena muun muassa kasvatusjohtajan vuosiloman aikana. kasvatusjohtaja arvioi yhteistyössä ohjaajien kanssa henkilökunnan riittävyyttä suhteessa asiakkaiden tarpeisiin.
Kasvatusjohtaja vastaa siitä, että yksikössä on aina riittävä henkilöstö turvallisen ja laadukkaan sijaishuollon toteuttamiseksi.
Ohjaajien toimenkuva muodostuu yksikköön sijoitettujen lasten hoidosta ja kasvatuksesta sekä jokaisen lapsen asiakassuunnitelman ja hoito- ja kasvatussuunnitelman tavoitteiden mukaisesta työskentelystä. Omaohjaajatyö on tärkeä osa ohjaajan toimenkuvaa ja työtehtäviä. Omaohjaajan prosessi on kuvattu toimintasuunnitelmaan. Ohjaajat elävät arkea lasten kanssa huolehtien lasten päivärytmistä, säännöllisestä ruokailusta, koulunkäynnistä ja muista jokapäiväisistä arjen asioista. Lasten ikätasoisen kasvun ja kehityksen tukeminen sekä jokaisen lapsen yksilöllisiin erityistarpeisiin vastaaminen on osa ohjaajan ydintyötehtäviä.

Yksikköön palkataan sijaisia tarvittaessa. Sijaisten tulee täyttää lainmukaiset koulutusvaatimukset sekä toimittaa rikosrekisteriote (”laki lasten kanssa työskentelystä”). Yksikköön rekrytoidaan säännöllisesti tarvittaessa töihin kutsuttavia sijaisia, jotta sijaisuuksia tekisi usein samat, lapsille tutuksi tulevat työntekijät.

Henkilöstön rekrytoinnin periaatteet
Henkilökunnan haku toteutetaan yleensä avoimena hakuna, jossa hakuilmoitukset julkaistaan työvoimatoimiston sivustoilla. Vakinaista henkilökuntaa voidaan kuitenkin rekrytoida myös vakinaistamalla sopivia yksikössämme työskennelleitä pitkäaikaisia sijaisia.
Työhaastattelussa tarkistetaan hakijan koulutus, aiempi työkokemus, ammattihenkilöpätevyys rekisteristä. Jokaiselta, sekä vakinaiseksi valitulta, että vähintään kolme kuukautta työskentelevältä vaaditaan nähtäväksi. Lisäksi työntekijää koskevat rekisteritiedot tarkastetaan sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteristä.
Yksikössä on perehdytyskansio, jonka ohjeiden mukaan perehdytys etenee. Perehdytys sisältää myös yksikön kirjalliset suunnitelmat ja ohjeet.

Henkilöstön perehdytys toteutetaan perehdytyssuunnitelman mukaisesti. Perehdytyksessä käytyjä asioita kerrataan säännöllisesti arjessa.

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa säädetään työntekijöiden velvollisuudesta ylläpitää ammatillista osaamistaan ja työnantajien velvollisuudesta mahdollistaa työntekijöiden täydennyskouluttautuminen. Täydennyskoulutuksissa suositaan pitkiä koulutuksia mieluummin kuin lyhyitä yksittäisiä koulutuksia. Täydennyskoulutukset hankitaan muun muassa yksikössä asiakastyössä esiin nousevien tarpeiden mukaisesti.

Vahva esimiestyö on työntekijöiden tukena työssä ja ammatillisessa kasvussa. Kasvatusjohtaja toimii tukena ja apuna asiakastyössä arjessa. Kasvatusjohtaja toimii omaohjaajan työparina palavereissa ja hoitoneuvotteluissa, ja tekee pääsääntöisesti yksin perheiden kanssa tehtävän yhteistyön.

Kehityskeskusteluissa seurataan ammatillista osaamista, sen kehittymistä sekä työntekijän omia toiveita työn suhteen ja kokonaisvaltaista jaksamista. Sairauspoissaoloja seurataan palkkahallinnossa ja esihenkilötyönä. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä työterveyshuollon kanssa.

Aseman Kotipesällä panostetaan työntekijöiden psykososiaaliseen tukeen haastavissa työ ja asiakastilanteissa. Jälkipuintikeskustelut järjestetään esihenkilön toimesta nopeasti ja työntekijöille hankitaan tarvittava tuki myös työterveyden kautta.

Työvuorosuunnittelussa huomioidaan työntekijöiden työstä palautuminen ja yksilökohtainen työvuorosuunnittelu, joka tukee työntekijän henkilökohtaisen elämän ja työelämän tasapainoa. Työvuorolistan suunnittelussa käytetään ergonomisen listasuunnittelun periaatteita. Työvuorosuunnittelussa huomioidaan työntekijöiden henkilökohtaiset toiveet.

Toimitilat
Aseman Kotipesä Oy sijaitsee Kokemäen Kauvatsalla, Satakunnassa. Kauvatsa on pieni maalaiskylä, jonka rauhallinen maalaisympäristö takaa lapsille turvallisen paikan kasvaa. Luonnonläheisyys korostuu kodissamme.
Jokaisella lapsella tai nuorella on oma 12 neliön ikkunallinen huone, jonka he saavat yhdessä omaohjaajansa kanssa sisustaa mieleiseksensä. Näin myös taataan, että lapsella tai nuorella on mahdollisuus omaan rauhaan niin halutessaan.
Aseman Kotipesällä asuvien lasten ja nuorten kanssa on sovittu, ettei toisten huoneisiin saa mennä ilman lupaa vaikkei huoneita pidetäkään lukittuina. Jokaiselle taataan näin mahdollisuus yksityisyyteen.
Yhteiset tilat on sisustettu kodinomaisiksi, myös lasten ja nuorten mielipiteitä kuunnellen.
Pitkä ruokailupöytä mahdollistaa yhteiset ruokailut koko yhteisön kanssa.
Sauna ja suihkutilat ovat lasten ja nuorten käytössä aina tarpeen tullen ja sovitusti.
Harraste/peli huone sijaitsee yläkerrassa, jonne lasten ja nuorten on mahdollista päästä yksin tai yhdessä työntekijän kanssa, esim. soittamaan rumpuja.
Pihapiirissä on verstastilat, jossa voi korjailla vaikka mopoa tai nikkaroida.
Aseman Kotipesän ulkopuolisiin harrastuksiin kannustamme lapsia ja nuoria. Harrastuksesta on mahdollisuus saada kavereita ja hyvää mieltä. Lähikuntien alueilla on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, esim. erilaiset kansalaisopiston kurssit, jalkapalloa, jääkiekkoa, laskettelua yms.

Jokaisessa huoneessa on verkkoon kytketty palohälytin. Palohälytys tapahtuu rakennuksessa eikä lähde hälytyskeskukseen vaan henkilökunta tekee hälytyksen.
Aseman Kotipesällä jätteet lajitellaan paperi-, kartonki- ja pahvijätteisiin, sekajätteisiin, metalli-, lasi- muovi-ja ongelmajätteisiin. Sekajäteastioiden tyhjentämisestä huolehtii Veikko Lehti. Paperit, kartongit, pahvit, metallit, muovit ja lasit viedään tarvittaessa kierrätyspisteeseen.

Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet
Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet hankitaan pääosin Kauvatsan apteekista tai luotettavilta jälleenmyyjiltä. Lääkevastaava sekä vastuuohjaaja perehdyttävät uusien laitteiden sekä tarvikkeiden käyttöönotossa henkilökuntaa. Käyttöohjeet säilytetään toimistossa tarvikkeelle kuuluvissa laatikoissa. Laitteiden kalibrointia sekä huoltoa . Käytössä olevat laitteet: kuumemittari, vaaka ja verenpainemittari.
Lääkinnällisten laitteiden turvallisuuden varmistamisessa keskeinen väline on vaaratilanneilmoitusmenettely. Tarkoituksena on, että laitteen valmistaja ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvovana viranomaisena saavat tiedon laitteeseen liittyvästä odottamattomasta tapahtumasta. Vaaratilanneilmoituksen tekeminen edellyttää kahta yhtä aikaa tapahtuvaa asiaa: henkilön terveyden vaarantumista ja lääkinnällisen laitteeseen liittyvää ongelmaa.
Sairaanhoitaja huolehtii, että yksikössä on riittävä määrä toimintaan nähden tarpeellista välineistöä. Lääkehoidosta ja sen turvallisuudesta on yksityiskohtaisempi kuvaus lääkehoitosuunnitelmassa.

Terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden vaaratilanteiden osalta henkilöstöä velvoitetaan toimimaan ohjeen mukaisesti.
Terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista vastaavat Sairaanhoitaja Asta Jaakkola

8 ASIAKAS- JA POTILASTIETOJEN KÄSITTELY JA KIRJAAMINEN

Henkilökunta sitoutuu työsuhteen alussa noudattamaan salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta.
Aseman Kotipesällä on asiakastietojärjestelmänä käytössä Rapsala-ohjelmisto. Sinne dokumentoidaan lapsia koskevat tiedot ja päivittäisraportointi. Lapsen muut kirjalliset dokumentit kerätään lapsen omaan kansioon, joita säilytetään henkilökunnan toimistossa lukittavassa kaapissa. Kaikki lasta koskevat dokumentit palautetaan sijoituksen päätyttyä sijoittavalle taholle.
Ohjaajille mahdollistetaan työvuoron aikana mahdollisuus kirjata rauhallisesti ja laadukkaasti. Päivän tapahtumat kirjataan viipymättä.
Sosiaalityöntekijälle ja perheelle lähetettävät Kuukausikoosteet ohjaaja koostaa ja käy ne asiat läpi lapsen kanssa ja lapsella on mahdollisuus kertoa asioita omasta näkökulmastaan ja lähettää sosiaalityöntekijälle ”terveisiä”.

Heti työsuhteen alussa henkilökunta perehdytetään tietosuoja-asioihin ja dokumentointijärjestelmään sekä toimintatapoihin.

9 YHTEENVETO KEHITTÄMISSUUNNITELMASTA
Yksikkökohtaista tietoa palvelun laadun ja asiakasturvallisuuden kehittämisen tarpeista saadaan useista eri lähteistä. Riskinhallinnan prosessissa käsitellään kaikki epäkohtailmoitukset ja tietoon tulleet kehittämistarpeet ja niille sovittaan riskin vakavuuden mukaan suunnitelma, miten asia hoidetaan kuntoon.
Omavalvontaa toteutetaan päivittäisen toiminnan yhteydessä ja henkilökunta vastaa kukin omalta osaltaan toteutumisen seurannasta.
Säännöllisissä henkilökuntapalavereissa keskustellaan suunnitelman toteutumisesta ja tarvittaessa sovitaan kehitystoimenpiteistä.

10 OMAVALVONTASUUNNITELMAN SEURANTA
Johtaja on yrityksenjohdon edustaja omavalvonnassa. Hän organisoi koulutustarpeen selvittämistä ja koulutuksen järjestämistä yhdessä henkilökunnan kanssa. Johdon edustajana hänen tehtävänään on varmistaa, että omavalvonta on toimiva ja kehittyvä.
Omavalvonnan ylläpitämisestä ja kehittämisestä ovat vastuussa myös työntekijät, etenkin omien vastuualueidensa osalta. Jokainen yrityksen palveluksessa oleva henkilö on yrityksen edustaja, vastaa omasta työstään, tuntee vastuunsa ja valtuutensa sekä osallistuu oman työnsä kehittämiseen. Henkilöstön johtamisen periaatteena on suosia ja tukea oma-aloitteisuutta, kehitystä ja asiakassuuntautuneisuutta.
Aseman Kotipesän omavalvontasuunnitelma päivitetään aina tarvittaessa, mutta tarkistetaan ja päivitetään vähintään vuosittain. Omavalvontasuunnitelman tarkastamisesta ja päivittämisestä vastaa kasvatusjohtaja.

Omavalvontasuunnitelman hyväksyy ja vahvistaa kasvatusjohtaja.
Kauvatsalla 10.5.2024


Asta Jaakkola
Kasvatusjohtaja